Orthodontiepraktijk W.L. van Waveren Hogervorst

Orthodontiepraktijk
W.L. van Waveren Hogervorst
Kerklaan 39
7311 AC Apeldoorn

T 055 - 521 85 62

administratie@orthoapeldoorn.nl
www.orthoapeldoorn.nl

Vraag en antwoord

Algemene vragen

Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die na zijn studie tandheelkunde een vierjarige fulltime wetenschappelijke specialistenopleiding aan de universiteit heeft gevolgd tot specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (Orthodontie). Na voltooing van de opleiding volgt de erkenning tot orthodontist.
De tandartsopleiding en de orthodontische specialisatie duren samen minstens 9 jaar. De orthodontist werkt niet meer als tandarts, maar houdt zich alleen nog bezig met orthodontie (gebitsregulatie).

Mijn tandarts doet zelf ook een orthodontische behandeling. Is hij dan ook een orthodontist?

Nee , hij is dan geen orthodontist . Een orthodontist is een tandarts die na zijn studie tandheelkunde een vierjarige fulltime opleiding tot specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (Orthodontie) heeft gevolgd aan een universiteit. In Nederland mogen tandartsen alle tandheelkundige behandelingen doen. Dus ook alle operaties in de mond en alle beugelbehandelingen. In de praktijk zullen tandartsen die zelf beugelbehandelingen doen, meestal geen al te ingewikkelde gebitsafwijkingen gaan behandelen. Tandartsen die orthodontische behandelingen uitvoeren mogen zich echter geen orthodontist noemen omdat zij niet staan ingeschreven in het specialistenregister. Kijk voor alle orthodontie specialisten in de regio op de site: www.orthodontist.nl

Wat zijn de voordelen van orthodontie?

Met behulp van een orthodontische behandeling kan een mooie lach gecreeerd worden. Orthodontie kan het gevoel van eigenwaarde versterken. Omdat de tanden en kiezen goed op elkaar worden geplaatst ontstaat een beter functioneren van de kauwfunctie. Tevens ontstaat dan een betere kauwkrachtverdeling, waardoor er minder slijtage van het gebit optreedt.  Omdat de tanden en kiezen recht worden gezet kan het gebit beter gereinigd worden, zodat er minder kans bestaat op tandbederf en ontstekingen.

Waarom is een beugel nodig?

De reden om een beugelbehandeling te starten kan esthetisch of functioneel zijn. Vaak is het niet zo zwart-wit maar is de reden voor behandeling een beetje van beiden.
Een esthetische behandeling wil zeggen puur voor ‘het mooi zijn’. Het gebit functioneert prima maar de tanden staan scheef.
Functionele redenen om aan een behandeling te beginnen zijn:
Een patiënt bijt met zijn ondertanden in zijn gehemelte.
Doordat de boventanden te ver naar voren staan kan een patiënt slecht spreken, eten en de lippen op elkaar krijgen.
Doordat de tanden bij dichtbijten erg ver over elkaar heen vallen (diepe beet) is de bewegingsvrijheid van de onderkaak beperkt, dit kan problemen geven.
De patiënt kan het gebit slecht schoon houden door de ernstige scheefstand van de tanden en kiezen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Gemiddeld duurt een behandeling ± 2,5 jaar. Het corrigeren van de kaakstand neemt veel tijd in beslag, daarna moeten vaak de tanden nog worden rechtgezet waardoor het geheel ongeveer 2,5 jaar duurt. De snelheid van behandeling hangt ook af van het voldoende dragen van de beugel en of je veel of juist weinig groeit. Dit betekent dat jouw behandeling dus zowel korter als langer dan de gemiddelde behandelduur kan duren.

Moet ik helemaal uitgewisseld zijn voor ik met een beugel kan beginnen?

Meestal juist niet. Vaak is het beter om al naar de orthodontist te gaan als de laatste melkkiezen nog moeten wisselen. De melkkiezen zijn groter dan de kiezen die er voor terug komen. En omdat wij deze ”gratis” ruimte graag optimaal willen benutten, zien we je graag eerder dan na de gehele wisseling.
Ook bij patiënten met een grote  afstand tussen de boven- en ondertanden willen we de patient graag voor het einde van de wisseling zien voor een eerste consult.

Tot welke leeftijd kun je je orthodontisch laten behandelen?

Er is geen leeftijdsgrens voor een orthodontische behandeling. Tanden en kiezen kun je op elke leeftijd verplaatsen. Bij een volwassen patiënt begint de tandverplaatsing iets trager, maar verloopt daarna meestal gelijk. Een groot verschil tussen (jonge) kinderen en volwassenen is dat de kaakgroei bij volwassenen is gestopt. Dat betekent dat de aanpak van de behandeling soms wel wat anders is.

Wat kost een behandeling?

Afhankelijk van wat er precies gedaan moet worden kunnen de kosten variëren. Dit heeft te maken met de apparatuur die nodig is, maar uiteraard ook met de tijdsduur van de behandeling. Iedere patient ontvangt een individueel kostenoverzicht alvorens met de behandeling wordt gestart. K

Veroorzaakt een beugel gaatjes of verkleuringen?

Nee, slotjes of beter gezegd brackets veroorzaken geen gaatjes. Toch kunnen slotjes indirect wel gaatjes veroorzaken. Doordat slotjes plaque goed vasthouden, zelfs op plaatsen waar dit normaal niet het geval is, kan rond het slotje een witte ontkalking of erger nog een gaatje ontstaan. Wanneer je de mond goed schoon houd zal dit niet gebeuren. Bij het plaatsen van de slotjes beugel leggen wij goed uit hoe je het gebit het best kunt schoonhouden en mocht tijdens de behandeling blijken dat kinderen meerdere malen een slechte mondhygiëne hebben dan zullen we de ouders hiervan op de hoogte stellen. Het is dus belangrijk om extra veel aandacht aan het poetsen te besteden en wat langer te poetsen wanneer je een beugel hebt.

Doet een beugelbehandeling pijn?

Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel is het zo dat het duwen tegen de kiezen een beetje vervelend kan aanvoelen. Na de plaatsing duurt het ongeveer 3 weken voordat je aan de apparatuur gewend bent geraakt. De eerste dagen is het vreemd dat er een beugel in je mond zit. Je zult er langzaam aan moeten wennen. De eerste dagen kan je wat pijnlijke tanden en kiezen hebben tijdens het eten. Na een controle bezoek kun je opnieuw wat pijnlijke tanden en kiezen hebben. Dit komt doordat de beugel geactiveerd is. Een pijnstiller verlicht de pijn.

Beinvloed de beugel mijn spraak?

Orthodontie zal de spraak niet beinvloeden. Alleen in het begin zul je wat irritatie van de wang / lippen kunnen krijgen. De binnenzijde van je mond past zich aan, aan de orthodontische apparatuur.

Kan ik met mijn beugel wel een blaasinstrument bespelen?

Ja, in het begin moet je even wennen. De lucht zal iets anders langs je tanden gaan in verband met de aanwezigheid van de beugel.

Moet ik voor een gewone controle van mijn gebit ook naar de tandarts?

Ja, je moet gewoon zoals normaal naar je eigen tandarts voor de controle op gaatjes, ontstekingen en dergelijke.

Kun je met een beugel alles eten?

De brackets (slotjes) worden op de tanden bevestigd met een speciale lijm die zo gemaakt is dat de brackets aan het einde van de behandeling gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Om te voorkomen dat de brackets tijdens de behandeling loslaten zul je voorzichtig moeten zijn met het eten van hard en kleverig voedsel. Dropjes, toffees, kauwgom, pinda’s maar ook hard stokbrood kun je beter niet eten.

Waar kan ik meer informatie vinden over orthodontie?

Er is veel informatie over orthodontie te vinden op www.orthodontist.nl en www.beugel.nlVragen tijdens de actieve orthodontische behandeling

Ik heb een pijnklacht en het is weekend. Wat moet ik doen?

Indien je een spoedeisende pijnklacht hebt die naar jouw idee niet kan wachten totdat de praktijk weer open is dan kun je naar de praktijk bellen (055-5218562). Je krijgt dan te horen wie in de regio dienst heeft tijdens avond-uren, op vrijdag, zaterdag en zondag.

Na een bezoek aan de praktijk, heb ik pijn in mijn mond

Ja, dat kan doordat de beugel opnieuw is geactiveerd. Dit kan een paar dagen duren. Een pijnstiller verlicht de pijn. Ook kan het zijn dat bepaalde delen van de beugel ruw zijn voor de mondslijmvliezen. De delen kun je gladder maken door er bijv. suikervrije kauwgom of was (verkrijgbaar in de praktijk) op te plaatsen. Blijven klachten aanhouden, neem dan contact op.

Mijn activator zit los en valt uit mijn mond als ik slaap

In de meeste gevallen komt dit doordat de beugel overdag niet goed gedragen wordt. Dit gaat over als de beugel wel goed gedragen wordt.

Mijn losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn

Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk.

Er zit bij mijn vaste beugel een plaatje (bracket) los

Als je last van het plaatje hebt, kun je het plaatje bedekken met suikervrije kauwgom of was. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende plaatje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het plaatje weer vast te laten zetten.

Er prikt bij mijn vaste beugel iets in de wang of de tong

Bedek het irriterende deel van de beugel met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.

Er zit bij mijn vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los

Als je last hebt van het ringetje kun je het met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Indien daar een buitenbeugel aan vast hoort te zitten moet je deze ook uitlaten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

Wat moet ik doen wanneer mijn elastiekjes op zijn?

Zo snel mogelijk langs de praktijk gaan om een nieuw zakje elastieken te komen halen. Of bel even, zodat wij een nieuw zakje naar je kunnen opsturen. Dus niet stoppen met het dragen van de elastieken.

Wat moet ik doen wanneer ik niet op mijn afspraak kan komen?

Zo snel mogelijk bellen naar de praktijk. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Wanneer een afspraak niet 24 uur van te voren wordt afgebeld of niet wordt nagekomen, kan het gebeuren dat deze afspraak in rekening wordt gebracht.